Duurzaamheidrisico's
Als we het hebben over duurzaamheid, dan bedoelen we daarmee een gezond evenwicht tussen het ecologische plafond van onze planeet en de sociale basisbehoeften van de mens, dat voorziet in de alsmaar variërende behoeften van de huidige generatie, zonder het welbevinden van de toekomstige generaties in gevaar te brengen.
Rekening houden met duurzaamheidsrisico’s
Graag informeren wij u over hoe wij bij het beleggen rekening houden met duurzaamheidsrisico’s. Een duurzaamheidsrisico is het risico dat een belegging minder waard wordt als gevolg van een gebeurtenis of omstandigheid op het gebied van duurzaamheid. Bij zulke gebeurtenissen of omstandigheden kunt u bijvoorbeeld denken aan klimaatverandering, grondstoffenschaarste of schendingen van mensenrechten. Zulke gebeurtenissen kunnen een negatief effect hebben op de waarde van beleggingen. Zo kan klimaatverandering er bijvoorbeeld toe leiden dat aandelen van bedrijven in CO2-intensieve sectoren minder gewild - en daardoor minder waard - worden.
Bij het selecteren van beleggingen houden we rekening met alle relevante risico’s van een belegging. Duurzaamheidsrisico’s kunnen hier ook onder vallen, maar hier houden wij op dit moment (nog) geen rekening mee. Hoewel we op dit moment geen volledig geïntegreerd proces hebben voor het meenemen van duurzaamheidsrisico's in al onze beleggingsbeslissingen vanwege de hoge kosten van de benodigde analyses, werken we actief aan de ontwikkeling hiervan. Ons beleggingscomité bespreekt periodiek de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en onderzoekt hoe deze risico's in de toekomst beter in onze strategie kunnen worden geïntegreerd. Zodra er betere data beschikbaar is en de markt zich verder heeft ontwikkeld, zullen we duurzaamheidsrisico's meer structureel opnemen in ons beleggingsbeleid.
Negatieve effecten van beleggingen op duurzaamheid
Bij het selecteren van beleggingen houden we geen rekening met de negatieve effecten van beleggingen op duurzaamheid. Hoewel wij een duurzamere samenleving ambiëren nemen we geen beleggingsbeslissingen die hoofdzakelijk gedreven worden door de afweging of een belegging wel of niet bijdraagt aan een duurzamere samenleving.
Als lange termijn belegger hebben we als doel meer rendement te maken dan op de spaarrekening en het vermogen niet te verliezen. Elke portefeuille is afgestemd op de unieke situatie van de gezinnen waar wij voor werken. Hierbij geloven we erin dat het volgen van markten meer rendement oplevert dan de timing van in- en uitstappen. De efficiënte markt hypothese van Markowitz stelt dat alle publieke informatie en toekomstverwachtingen verwerkt zitten in de prijs van effecten. Wij geloven erin dat duurzaamheidsrisico's ook in de prijs wordt meegenomen.
We blijven deze situatie periodiek heroverwegen en verwachten in de toekomst, naarmate wij als organisatie groeien, mogelijk wel aan de PAI-verplichtingen te kunnen voldoen.
Beloningsbeleid
Het beloningsbeleid is erop gericht dat beloningen van medewerkers geen onwenselijke risico's (bijv. valutarisico's, kredietrisico's of duurzaamheidsrisico's) of onwenselijk gedrag opleveren, ten aanzien van de specifieke dienstverlening aan onze relaties en de financiële soliditeit van onze onderneming. In het beloningsbeleid zijn geen prikkels aangetroffen die ertoe zouden kunnen leiden dat de integratie van duurzaamheidsrisico's op welke manier dan ook nadelig worden beïnvloed.
Actuele Informatie en Monitoring
IVV streeft ernaar om haar beleid op het gebied van duurzaamheidsrisico's continu te verbeteren. De informatie over onze aanpak van duurzaamheidsrisico's wordt regelmatig bijgewerkt, en we zullen toekomstige ontwikkelingen en nieuwe data gebruiken om ons beleid aan te passen. De laatste update van deze informatie vond plaats in oktober 2024. We herzien ons beleid periodiek om ervoor te zorgen dat het up-to-date blijft en aansluit bij de laatste marktontwikkelingen en wetgeving.